BLOGS

Voedingsgeneeskunde congres 2021

Enorm enthousiast ben ik over het Voedingsgeneeskunde congres. Het onderwerp was dit jaar ‘chronische Inflammatie” vrij vertaald: continue, niet voelbare ontstekingen in je hele lichaam.

Deze ontstekingen staan aan de basis van onze westerse aandoeningen. Je kunt hierbij denken aan hart- en vaatziekten, diabetes II, kanker, chronische pijn, reumatische en artrotische aandoeningen, huid- en longproblemen en meer.

De conclusie van dit voedingsgeneeskunde congres was: niet alleen voeding is van belang om deze staat van chronische inflammatie te stoppen, maar verandering van onze GEHELE leefstijl. Zoals slaap, bewegen, stress, ontspanning, mindset, darmgezondheid, mondgezondheid, milieuvervuiling en meer. Voeding stond voor velen bovenaan, toch waren de meeste standhouders potjes met supplementen aan het promoten. De vele sprekers zijn stuk voor stuk enorm deskundig en velen wetenschappelijk onderlegd. Zo was ik bij Wim Knoppert van Sanitas Humanus; hij presenteerde vanuit laboratoriumonderzoek een 10 punten therapieprogramma waar o.a. de darm centraal staat. Remco Verkaik legde zeer analytisch uit waarom vasten van zo’n 3 dagen anti-inflammatoir werkt. En Fien Demeulenmeester sprak in biochemische systemen die aantonen dat stress-in-de-kinderjaren de oorzaak is van chronische inflammatie, bij hem die dit hebben ondergaan.

Twee van de plenaire sprekers kon ik wel knuffelen, zo dankbaar voelde ik mij tijdens hun presentatie. Ik voelde een diepe herkenning en een enorm enthousiasme in me opkomen. Frits Muskiet en Leo Pruimboom, enorm bedankt! Ik vond het fantastisch! (normaal ik zeg dit nooit). Zij gingen van chronische ziektebeelden naar de biochemische systemen van ontstaan en dus van mogelijke oplossingen. Echte oplossingen! geen symptoombestrijding.

Dit is waar ik naar op zoek ben bij Eat Clean Move Better, echte oplossingen. Ik wil echt de mens van de klacht AF helpen. Ik weet dat het kan. Ik ben daarom diep in het fibromyalgie syndroom gedoken, om tot een oplossing te komen voor hen die weinig vooruitzicht wordt geboden. Mijn Fibromyalgie Therapie raakt ook alle aspecten van de leefstijl en fibromyalgie heeft in het ontstaan de Chronische Inflammatie als bron.

Wil je hier meer over weten of meedoen aan mijn pilot project: Fibromyalgie Therapie Traject 001, neem dan contact met mijn op via www.eatcleanmovebetter.nl.

Dankjewel Elly voor de gezelligheid naast al deze interessante materie.

Voorjaarschoonmaak-in-jou- blog

Maart! De klok van de natuur staat op LENTE!!

Maart is onze ‘voorjaarschoonmaakmaand’ de natuur ontluikt fijntjes met nieuw krachtig groen. Groene blaadjes, knopjes en hier en daar al bloemetjes.  Je voelt de kracht van de zon toenemen net als je creativiteit en je zin om dingen te gaan doen. Je wilt van de zon genieten en buiten zijn, ook al is het nog steeds koud in de schaduw.

Je wilt de winter achter je laten, en t voorjaar omarmen.

Je wilt je winter kilo’s kwijt en je fris, schoon en fleurig voelen; en je korte broek en T-shirt aan.  De natuur wil van z’n langliggende herfstbladeren af, ze kiest voor een voorjaarsstorm.

Ook wij zijn natuur. Vanbinnen woedt er bij ons ook een voorjaarsstorm.

In deze schoonmaak-storm worden onze opgeslagen afvalstoffen en misbaksel-cellen de deur uit gewerkt.

Ik bied je elke maart-dag een tip aan, waarmee jij deze maand fris, schoon en fleurig zult worden.

#detox, detoxification, ontgiften, ontslakken, reinigen, aarden, IF, Intermittend fasting, gronden.

1e Maart-tip:

Start je dag met een heerlijke (liefst verse) blaadjes-bloemetjes thee.

Geniet van de heerlijke geur en smaak van je thee. Sla je koffie over, ga ontspannen zitten en proef de natuur. Ga pas na de thee ontbijten. Doordat je darmen als eerste je thee krijgen om te verwerken kunnen ze alle gezonde voedingsstoffen hieruit goed opnemen. Thee is warm, jij bent ontspannen, dit is de ideale combinatie om je dag gezond te starten.

Vandaag heb ik gekozen voor munt, watermunt en hondsdraf. T zijn nog maar een paar blaadjes, maar ze hebben al erg veel smaak! Bij mij in de sloot groeit watermunt, en in mijn tuin heb ik muntplantjes. Hondsdraf vinden wij mensen eigenlijk onkruid, het groeit bijna overal. Ben je niet zeker of t hondsdraf blaadjes zijn, wrijf er dan één stuk, ruik je een kruidige aromatische geur, dan zit je goed. zoek een plukplek zonder mogelijk hondenplasje. Hondsdraf is familie van de munt, salie, tijm en rozemarijn.

Neem de tijd om jouw lekkerste thee te ontdekken, het is absoluut de moeite waard.

Hier volgen wat opties: munt (vers of gedroogd), watermunt, hondsdraf (vaak in combinatie met bijv munt), tijm, citroen verbena (vers of gedroogd), kamille (gedroogd), salie (vers of gedroogd), tijm met citroen verbena, venkel, brandnetel, paardenbloemblad, zwarte bessenblad, braamblad en veel meer. Je bent vrij om te experimenteren, kies wat bij je past.

 

2e Maart-tip:

Adem 5x de zon in

Kijk naar de (ochtend)zon en adem haar energie en kracht 5x langzaam heel diep in.

Voel het zonlicht door je lichaam stromen. Ben je ergens stijf of heb je pijn, stuur het zonlicht er met je gedachten naar toe.

Je kunt met je ogen open of dicht naar de zon ‘kijken’.

Laat tijdens het inademen ook je buik en je flanken meedoen om je zonlicht diep naar binnen te krijgen.

Een gangbare inademvolgorde is: buik, flanken, borst, keel(+schouders).

 

Ontspan tussen de ademhalingen in. Glimlachen helpt. Toepassing: zo vaak mogelijk per dag, als t goed voelt.

Je inademing is de lente van je ademhaling.  

Dankje Daan, voor deze mooie symboliek.

3e Maart-tip:

Vergeet je ontbijt.

Sla je ontbijt over. Geef je darmen rust en tevredenheid. (en een kopje lekkere thee, zie 1e tip)

Gratis! Tijd voor grondige schoonmaak en herstel in je darmen. (dit kan rommelen)

Je bespaart tijd, je hoeft geen ontbijt te kiezen of te kopen!

Je gaat je potentiële(opgeslagen)-energie gebruiken (je vet, waar je afvalstoffen in opgeslagen liggen).

Win win win win win win win zou ik zeggen.

Als je lichaam gewend is aan koolhydraten in de ochtend, dan moet t even wennen. Wees lief en geef bij trillen of licht in je hoofd jezelf een paar nootjes (ongebakken), een gekookt eitje en/of een hapje kokosolie. (eiwitten/vetten).

Blijf wel genoeg drinken.

Leidt jezelf af van je normale eetmomenten en -plaatsen.

Heb je echt zin in eten, ontspan dan je buik! en besluit dat je tevreden bent met je lekkere lege maag. Je “honger’gevoel trekt weer weg. 

Geniet van je lunch!!

4e Maart-tip:

Vaste grond onder je voeten.

Loop elke dag even met je blote voeten op onze aarde. De grond voelt misschien nu nog wat koud, heb vertrouwen, dat warmt wel weer op. Elk moment dat je dit doet telt, zorg dat t bij je past, je kunt t opbouwen.

Je voorouders liepen dagelijks op blote voeten en waren zo in verbinding met de aarde.

Wetenschappelijk onderzocht! Onze aarde neutraliseert ons, door straling en stress geladen, lichaam. Ons lichaam en onze bloedcellen kunnen hierdoor beter functioneren. Minder stress, beter werkend immuunsysteem, betere slaap en meer energie, zijn de bijwerkingen.   

Aarde is in ons gewone dagelijkse leven de grond, ons fundament. Je staat met beide benen op de grond, vandaaruit kun je verder ontwikkelen. Het zorgt voor balans in je leven en lichaam.

Aarde vertegenwoordigt stevigheid, vaste waarden, veiligheid en orde.

(Zwemmen in natuurwater valt ook onder aarden)

5e Maart-tip:

Onrein is geen ongein

Varkens zijn dieren die een slechte ontgifting hebben. Zij slaan de gifstoffen op in hun lichaam(vlees/vet). Ook bevat varkensvlees vetsoorten in een verhouding die voor ons ongezond is.

Hierdoor bevordert het eten van varkensvlees, bewerkt of onbewerkt, ontstekingen in ons lichaam.

Laaggradige ontstekingen die sluimerend onze gezondheid ondermijnen, of duidelijk aanwijsbare ontstekingen, zoals wonden of gewrichtsontstekingen, helen minder goed en minder snel. Je weerstand vermindert en je energie vermindert.

In meerdere culturen en religies wordt het varken wordt als onrein beschouwd en wordt het vlees niet gegeten.

Dit staat los van de on’mens’lijke bioindustrie, antibiotica, groeihormonen, stress en genetisch gemanipuleerd restafvalvoer.

Kies voor iets anders dan varkensvlees, de keuze is reuze.

6e Maart-tip:

Leef zonder je dode vogeltje

‘s Morgens tandenpoetsen voordat je iets anders gaat doen.

Tijdens onze slaap gaan slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en maken zure poep(gaatjes) en afvalstoffen(stank). Hierdoor ontwikkel je ontstekingen krijgen en kan je erg ziek worden.

 Ze voeden zich met koolhydraten uit meelproducten en zoetigheid.

Dit kan natuurlijk zijn zoals fruit, bollen en knollen. Of onnatuurlijk zoals bijna alles uit de voedselindustrie, vaak met toegevoegde suikers en of meelproducten.

Suikers zorgen ook voor een zuurdere omgeving in je mond. Hierdoor kunnen zij snel voortplanten. Onze goede bacteriën kunnen hier minder goed in overleven helaas…

 

Als je meteen gaat eten of drinken na t opstaan, eet of drink je ook deze vieze stoffen.

Doe je een mondkapje op of ademhalings oefeningen, dan adem jij deze vieze stoffen in. In je longen wil je graag schone lucht.

Praat je tegen je partner, dan denkt diegene dat je een dood vogeltje hebt opgegeten.

 

Kies voor een frisse, schone en fleurige mond!

7 Maart toegepaste tips

 andaag geen tip, maar ik neem je mee in hoe ik deze tips in mijn dagelijks leven toepas.

Vanmorgen lekker uitgeslapen. Dat kan ik niet echt, maar ik vind het heel fijn om na te denken en

heerlijk te liggen in bed (op zondag). Opstaan omdat ik moet plassen, tandenpoetsen (tip 6) grote

boodschap achterlaten in de pot. Lekker weer terug m’n warme bedje in voor diepe

ademhalingsoefeningen. 

En toen m’n grootste weerstand-overwinning van de dag! Een dip in de dorpsgracht.

En ja daarna voel je je een superheld! Sterk en tevreden.

In m’n bikini en met een handdoek om loop ik naar de gracht. Ik leg de handdoek in t gras en stap het

water in. Ik sla m’n armen uit en zwem een meter of 10 en weer terug (tip 4). Het valt me ineens op dat

er toeristen op t pad naast de gracht lopen!!! Oh nee ik ben een extra attractie geworden! Volgende week maar iets eerder uit bed komen voor m’n dipje.

Na een opwarm–op-en-neer-spring-veel-bewegingen-doen-in-de-badkamer rondje ga ik lekker onder een warme douche. Op blote voeten (verder wel aangekleed) zoek ik in de tuin naar overblijvende en net opkomende plantjes voor in m’n thee (munt en tijm) (tip 1 en 4). Aan de ontbijttafel ( om 11 uur) met m’n gezin, zit ik gezellig te genieten van m’n tuin-thee. De rest eet vers ruikend brood. Ik probeer niet jaloers te kijken, maar ik ruik t wel…. Over één uurtje is t 12 uur, dan eet ik m’n brunch, warme havermout en boekweitvlokken in havermelk (tip 3). Dit doe ik over stukjes peer, nootjes, kaneel, sinaasappelolie en cranberries.

Maar eerst nog even iets actiefs als afleiding, want ik voel me echt heel fijn als ik een lege

buik heb. Haardhout uit de boot tillen, lekker actief en buiten.

Er is niet zoveel zon te zien vanwege de bewolking, maar toch stel ik mij het licht en de warmte voor en sta ik bewust even stil om deze langzaam en diep in te ademen (tip 2).

 

‘s Middags bouw ik een iglo voor de boontjes, te zien als je eens in de buurt bent. 

8e Maart-tip

Masseer je (d)arm

Je afval moet je lichaam uit, bedenk maar een eens hoe vies je poep vindt. Dat is niet voor niks. Je moet t kwijt. Blijft t te lang in je lichaam, dan kan t gaan gisten, rotten en ontsteken. Gifstoffen komen je lichaam in en je hebt kans op ernstige ziekten. Door je darmen energie te geven, kunnen ze goed hun werk doen ; namelijk voedingsstoffen en vocht uit je eten halen en niet te gebruiken stoffen naar buiten werken.

Hiervoor is het belangrijk dat jij geen stress hebt en je je comfortabel voelt. 

Er lopen energiebanen door ons lichaam die verband houden met onze organen.

Op de buitenkant van je onderarm, vlak naast je elleboog, ligt een punt van de energiebaan van de dikke darm. Met dit punt stimuleer je je dikke darm, dus t loslaten van wat je niet meer nodig hebt.

Je kunt dit punt een paar minuten zachtjes masseren als je ‘s morgens wakker wordt. Bijvoorbeeld als je nog in bed ligt, op t toilet zit, of erg vroeg aan de thee zit.

Is dit punt gevoelig, dan heeft t echt je liefde en aandacht nodig.

9e Maart-tip

Kauwen helpt tegen scheten

Wij kunnen leven om dat wij voedingsstoffen binnenkrijgen zoals; vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, koolhydraten en plantenstoffen.

Onze voedingsstoffen zitten verpakt in ons eten. Die verpakking hakken we met onze tanden in mootjes.

Deze mootjes worden in de maag en darmen steeds kleiner gehakt. Uiteindelijk zijn ze zo klein dat we ze kunnen opnemen door de darmwand heen ons lichaam in.

Tijdens het ruiken, zien en kauwen van ons eten, maken we speeksel aan en ook al maagzuur. Je bent klaar voor de start, kom maar op met die voedingsstoffen!

Tijdens het kauwen geef je speeksel steeds meer oppervlakte (zeer veel kleine stukjes) om z’n hakwerk te doen. Het meest optimaal is als je een heerlijk voedselspeekselpapje maakt en dat dan pas doorslikt. Je kunt gemiddeld ongeveer 32x kauwen aanhouden (bijv. een banaan is sneller de pijp uit).

Kauw je niet genoeg, bijv. doordat je altijd haast hebt, of omdat je voor de TV zit, dan kan je lichaam nooit al die belangrijke voedingsstoffen uit je eten halen. Onverteerde voeding gaat gisten en rotten in je darmen. Zo kun je vergiftigd raken door de gistings- en rottingsgassen van GEZOND eten.  

Als vaak-kauw-reminder kun je een stickertje op je duimnagel plakken of een knijper op je bord zetten. Eten met een dessertlepel kan ook een handige truc zijn.

10e Maart-tip

Groente is goud waard.

Groente, groenten en nog eens groentes. In alle kleuren, soorten en maten. Daar kunnen we wat mee; zoals:

*Groente is rijk aan water. En water is, zoals je weet, de voorwaarde voor alle leven. Het water uit fruit is mineraalrijk en heel ontzurend en daarom van hele goede kwaliteit.

*Groenten bevatten veel vezels. En vezels zijn onmisbaar voor onze darmflora. De miljarden darmbacteriën die samen ons immuunsysteem vormen leven op deze vezels.

*Groente is ontzettend rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en fytonutriënten. Dat zijn de bouwstoffen van ons lichaam.

*Groenten zijn goedkoop als je de groente van het seizoen uit eigen regio koopt. Deze groenten passen bij onze biologische klok, bij onze vertering en voedingsstoffen behoefte. (zie seizoensgroenten)

*Groenten zijn laag in calorieën. Dus meer kans op een gezonder gewicht.

 

Meer groente eten, goed idee, maar hoe? Een paar tips:

*De lunch kan prima met een groenteomelet of soepje. Bij weinig tijd is een soep snel opgewarmd.

*Kies voor een groentespread. Deze zijn steeds vaker kant-en-klaar te koop, of maak het zelf.

*Koop een spiralisator en maak van courgettes lekkere groentepasta(sliertjes).

*Neem minder rijst, aardappelen, pasta of brood en schep hiervoor in de plaats meer groenten op. Groenten bevatten vele malen meer voedingsstoffen en minder suiker.

 *Voor mensen die echt niet van groenten houden: verstop ze in de saus. Zo kun je de groenten in de tomatensaus zo fijn malen, dat niemand weet dat ze eigenlijk heel veel groente eten.

* een stoofpotje of stamppotje vol met groentes is makkelijk en verwarmend.

*Boerenkoolchips doet t ook heel goed bij ons thuis.

 

Let op bij salades en smoothies, hier kun je lekker veel groente in kwijt, maar veel rauwe groentes passen niet goed bij maart, dit kunnen we beter verteren als het warmer is.

11e Maart-tip

Lachen is gezond, doe t elke dag!

Er zijn zowel fysiek als mentaal positieve effecten van lachen, echt vanuit je tenen lachen.

Tijdens het lachen daalt je bloeddruk, gaan je spieren ontspannen en word je minder gestrest.

 Je maakt door flink te lachen endorfines aan, je ‘geluks’hormoon. Hierdoor ‘blokkeert’ je pijnwaarneming en kun je meer pijn verdragen.

Endorfine is het snelst werkende (binnen10 seconden) antistresshormoon, een antidepressivum en natuurlijke angstremmer. 

Het vermindert allergische reacties (handig in t voorjaar), is betrokken bij cel-herstel, geheugen, vruchtbaarheid en veel meer goeds.

Er zijn gevallen bekend dat mensen met een ernstige ziekte, zichzelf konden genezen door lach-therapie toe te passen.

 

De tip is dus om elke dag iets super grappigs te zien of te horen. Bijvoorbeeld je favoriete cabaretier, een moppen boek lezen (met echt goede moppen) of grappige filmpjes kijken. 5-10 minuten heeft al positief effect.

 

Endorfines maak je ook aan als je knuffelt.

12e Maart-tip

Water is van levensbelang.  Vochtige mensen zijn gezonder!

We bestaan voor zo’n 70 procent uit water. Dat vocht is nodig voor de werking van onze vitale organen en houdt ons bloed stromend. Water zorgt ervoor dat gifstoffen uit je lichaam gespoeld worden, om voedingsstoffen te transporteren door je lichaam, je lichaamstemperatuur te reguleren en voeding te verteren. Je kunt beter concentreren en je je dingen herinneren met voldoende vocht.

Veel mensen vergeten om genoeg water te drinken. Velen van ons kampen met hoofdpijn en migraine, terwijl de onderliggende oorzaak eigenlijk gewoon een tekort aan vocht is.  Ook veel gevallen van obstipatie zouden voorkomen kunnen worden als mensen meer water(vocht) zouden gaan drinken.

Een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging is vermoeidheid.

Maar juist het vele plassen lijkt de reden voor veel mensen om maar minder te drinken. Met onze plas worden afvalstoffen afgevoerd. Heel belangrijk dus dat die niet ín ons lijf blijven. 

Hoe kom je aan voldoende/meer vocht?

 1. Begin de dag met een glas water. Dan begin je de dag meteen al gehydrateerd. In de nacht verlies je namelijk via zweet en ademhaling veel vocht.
 2. Zet een kan water op je bureau of werkplek. Automatisch ga je dan meer drinken dan je van plan was.
 3. Zorg voor variatie. Drink dus niet alleen water, maar ook thee, fruitwater, lauw water met zout. Je zou ook kunnen denken aan een groentesapje. 
 4. Drink na elk kopje koffie of een glas alcohol altijd een glas water.
 5. Houd eens bij hoeveel vocht je op een dag drinkt. Grote kans dat je schrikt. Als ik eerlijk ben, heb ik ook de neiging om te weinig water te drinken. Er zijn speciale apps zoals Waterlogged om je waterconsumptie vast te leggen.
 6. Eet voedsel dat rijk is aan vocht, zoals groente en fruit (niet gedroogd), soepen, groenterijke maaltijden enz

Hoe weet je of je genoeg vocht binnenkrijgt? Het beste leer je naar je lichaam te luisteren en hier gehoor aan te geven, bij dorst drink je. Je plas hoort lichtgeel te zijn en ruikt niet sterk. je kunt jezelf eraan wennen meer te gaan drinken als je gevoel volgens jou niet klopt. 

13e Maart-tip

De schone slaapster, slaapt zich gezond!

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Slapen helpt je lichaam en hersenen goed te functioneren. Een goede nachtrust kan dingen als leren, het geheugen, beslissingen maken en de creativiteit verbeteren. Verder is voldoende slaap gelinkt aan een lager risico op hartziekte, diabetes, een beroerte, kanker en obesitas. Ook aan afvoer van gifstoffen, betere weerstand, minder ontstekingen en sneller herstel van spieren en wonden.

We hebben ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig.

Let op! Regelmatig minder dan 6 of 7 uur slaap tast je immuunsysteem aan. En heb je ook gemerkt dat je de neiging hebt méér te gaan eten of ongezond te gaan snacken als je moe bent? 

Een goede nachtrust begint met goede slaapgewoontes en specifieke voeding, zoals:

 • Regelmatige lichaamsbeweging overdag is een van de beste manieren om een goede nachtrust te garanderen. T liefst buiten, want
 • dagelijks zonlicht of kunstmatig fel licht kan de slaapkwaliteit en -duur verbeteren,
 • Probeer in een regelmatige slaap/waakcyclus te komen – vooral in het weekend.
 • Ontspanningstechnieken voor het naar bed gaan, waaronder een warm bad en meditatie, kunnen je helpen om in slaap te vallen. Maar ook het lezen van een (papieren) boek of luisteren naar muziek is ontspannend.
 • Verminder de blootstelling aan blauw licht (schermen) in de avond.
 • Cafeïne (koffie, cola en vele soorten thee) kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verslechteren, het kan tot 8 uur in je bloed blijven. Let op! Chocolade (v.n. puur) valt hier ook onder!
 • Vermijd alcohol voor het slapengaan en het nuttigen van een grote maaltijd.
 • Als je smartphone op vliegtuigmodus staat, staan vaak nog bijv. bluetooth en GPS-tracker aan. Zolang er sprake is van een internetverbinding, geeft je smartphone hoogfrequente straling af en steeds meer mensen merken dat ze daar klachten door krijgen, waaronder slapeloosheid.
 • Moeilijke slapers kunnen baat hebben bij het eten van de volgende voedingsmiddelen(met de bouwstenen voor melatonine): Gevogelte, ei, vis, kikkererwten, sojabonen, spinazie, raapstelen, peterselie, asperges, champignons, broccoli, sesamzaad, amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten, kersen, banaan, havermout en volkorenbrood. Verder werkt kamillethee rustgevend.

 

Voor sommigen is dit echter niet genoeg. Als je wat extra hulp nodig hebt voor een goede nachtrust, probeer dan de volgende supplementen:

Melatonine is een hormoon dat je lichaam produceert. Het kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en dat je totale slaapduur toeneemt.

Magnesium kan de geest tot rust helpen brengen, waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen   

Lavendel aromatherapie (geurolie) toepassen in een verstuiver of brander.

 

Vaak op hetzelfde moment wakker?

Dan kan het zijn dat er in een van je organen te weinig, of te veel energie is. Veel voorkomend: mensen met leverproblemen worden vaak wakker tussen 1 en 3 uur, met longproblemen tussen 3 en 5 en met darmproblemen tussen 5 en 7 uur. (de orgaanklok)

14e Maart-tip

zonnige zondige zondag, mijn toepassing van de tips.

Ver voor de wekker ben ik wakker, op zondag! Hee, waardoor komt dit? Heb ik mogelijk darmproblemen?(zie 13e tip). Kan zijn, heb wel wat te veel stinkscheetjes….Ok, ok, wat wordt beter kauwen!

 

Ik lig nog in bed en ben zin aan t maken, om de gracht in te stappen… eerst even een bruine trui breien, dan tanden poetsen, een glaasje water drinken en dan.…..Bikini aan! Ik loop op blote voeten (ff gronden in t gras), naar de gracht. Ik stap erin en zak dan tot en met m’n ingebouwde nek-thermometer in t water. Das nog best fris, hijg hijg! Als m’n ademhaling onder controle is, voelt t water minder koud! Ik geniet van de warmte van de zon op m’n gezicht, ik adem t zonlicht in. Als ik na 2 minuten terugloop, voelt de wind warm op m’n blote huid. Ik ben zo rood als een kreeft! Ik spring, bounce en jump, tot ik t niet meer koud heb en ga dan onder de warme douche. Mogelijk slaap ik hierdoor vannacht al een roos!

 

Het is zondag, ik zondig graag speciaal voor zelfgebakken cake van m’n vriendin. Dus ‘vergeet je ontbijt’, is gelukt, maar pas met lunch starten met eten is vandaag niet gelukt. Maar ik geniet op visite wel extra! 4x Heerlijke kruidentheeën gedronken, lekkere zelfgemaakte soep gegeten en ook nog zelfgebakken brood gegeten, voel mij verwend. Een appel en een flesje water op de terugweg. Ik lig nog op schema met m’n vochtinname!

Ik wens je veel lente in je lijf, en een frisse, schone en fleurige nieuwe week, waar ik nieuwe tips voor je in blog.

15e Maart-tip

Zonder gluten een “luckygut’

 Gluten zijn eiwitten in granen (o.a. tarwe, spelt, rogge, gerst) die de plant beschermen tegen vertering.Zij moeten zorgen dat de zaden(granen) veel te snel uitgepoept worden door bijv. muizen.(gluten horen dus te irriteren)

Gluten hebben een sleuteltje en ze zijn scherp. Met het sleuteltje maken ze ruimte tussen je darmwandcellen, zodat er ongecontroleerd, deeltjes uit je voeding in je bloed kunnen komen. Dit wordt ‘leakygut’ genoemd. Gluten zijn ook scherp en beschadigen zo je darmwand/slijmvlies, doordat ze erlangs schuren. Je darmwandcellen ontsteken en jij kunt hierdoor niet goed meer je voedingsstoffen opnemen uit je eten. Je darmwand hoort jou te beschermen tegen de buitenwereld die jij hebt opgegeten (je eten). Dit lukt steeds minder goed. Steeds meer mensen hebben glutenintolerantie ontwikkeld. Kenmerken: buikpijn, opgeblazen gevoel, winderig, diarree, verstopping, erge stink en plak poep enz.

Ziekteverschijnselen door gluten zijn niet altijd in het maag-darmkanaal. Maar kunnen zich ook uiten als depressie, migraine, huidaandoeningen, gewrichtsontsteking, bloedarmoede, hooikoorts en botontkalking.

 

In elk geval doe je er goed aan om de inname van gluten te beperken.

Wat moet ik dan eten?

Stap 1: Kies voor producten waar geen gluten aan toegevoegd zijn! (kan al best lastig zijn).

Stap 2: Kies voor hele andere producten, zodat je bijv. brood niet mist. Zeer gevulde groentensoep. Een gekookt eitje, een avocado, een handje nootjes, havermoutpap, een haverboekweit muffin, broodje of pannenkoek. (Google heeft nog veel meer ideeën).

Let op: Kies liever geen producten waar de gluten uitgehaald zijn (knutselvoeding).

Kies voor natuurlijk.

16e Maart-tip

Buikademhaling is gezond, vooral nu.

Als je inademt, komt je buik vanzelf iets naar voren en als je uitademt komt ie weer iets naar binnen.

Dit is een ontspannen buikademhaling. Deze zorgt van binnen dat er beweging is in je buik. Je darmen verplaatsen je voedsel, de lymfe en je bloed worden gestimuleerd om te stromen door je lichaam. Je hele ontspanningssysteem krijgt aandacht en werkt. Zo ook je spijsvertering, je immuunsysteem, je hormoonsysteem en je herstelsysteem.

 

Wil je graag deze gezonde ademhaling zo veel mogelijk toepassen, dan is dit soms nog best lastig.

Je zou denken, gewoon ontspannen en voilá. Maar we zitten gespannen achter de computer, staan gespannen te praten, zitten gespannen voor de TV, staan gespannen eten te koken…. Die spanning zit in je buikspieren, je bilspieren, je rugspieren, je schouderspieren en nekspieren. Meestal overbodig, en bovendien belemmeren ze je ontspannen ademhaling. Door de spanning kun je niet makkelijk helemaal inademen, maar ook niet uitademen. Er blijft maar een kort stukje ademruimte over. Soms kun je je benauwd voelen, bijv tijdens t praten. Continue spanning in je spieren geven vaak ook andere klachten.

 

Tip: ontdek je spanning in je lichaam en laat ontspannen overal waar mogelijk (val niet van je stoel). Adem eens al je lucht uit. Laat vanzelf de lucht weer naar binnenstromen en adem langzaam zoveel mogelijk extra lucht in. Nu gebruik je veel meer ademruimte! Nu adem je vele afvalstoffen uit en veel frisse schone lucht in. Doe dit een aantal keer achter elkaar 5-10x, een aantal keren per dag. Maak t je eigen, laat t bij je passen.

TIP-DIP

Wild enthousiast ben ik begonnen met deze elke-maart-dag-een-blog. Lente in je lijf, om de fris, schoon en fleurig te voelen. Eigenlijk om de detoxen en te ontgiften op zo veel mogelijk vlakken in je lijf. Maar die gehypte woorden gebruik ik liever niet. 

 

In de lente is er nog niet zoveel voedsel beschikbaar in de natuur, de energie komt langzaamaan, door meer en langer zonlicht. Ook komt er steeds meer energie in alle planten en dieren. Ook bij ons, het winterafval kan overboord. Het is tijd jong fris groen!

 Ik zou nog veel interessants kunnen schrijven over melk en lactose en caseine, of over het eten van toetjes, ook zou ik iets kunnen schrijven over koffie, over vitamine C, B12, D of K. over mineralen zoals magnesium, zink, calcium, jodium of silicium, over huidscrubben, een warm bad, koud afdouchen, de ochtend spiegel, zwemmen in buiten water of mediteren.

Maar ik ben nu halverwege de maand en vraag me af: ‘Waarom ik doe het?’ Natuurlijk doe ik t voor mijzelf, want het is voor mij een reminder. En ja t werkt! Ik heb een minder opgeblazen gevoel, minder scheten, niet alléén voor mijzelf fijner, de rest van ons gezin is mij ook dankbaar. Ik slaap zo nu en dan veel beter! Ik ben ’s morgens snel m’n dode vogeltje kwijt, ik lach veel vaker om cabaretiers, en m’n kinderen. Ik ben bewuster aan t ontspannen en buikademhalen tijdens het bouwen aan mijn praktijk. Hierdoor heb ik minder last van m’n nekspieren. Echt positief! 

Maar mijn grootste vraag is: ‘Zijn er ook anderen die iets aan mijn tips hebben?’

 

Wat doe jij ermee?

Heb jij een tip voor mij?

19e maart-tip

En het gezondheidsgeheim is: Vezels!

Veel mensen zien vezels als een leeg vulmiddel, een smeermiddel of als truc om de stoelgang te bevorderen. Maar er is meer!! Vezels zijn essentiële voedingstoffen!

Vezels zijn een soort koolhydraten die in plantaardige voeding te vinden zijn. Voedingsvezels kunnen niet worden opgenomen in je lichaam. Maar het grootste deel van de voedingsvezels wordt afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Zij maken er o.a. boterzuur van. Boterzuur stimuleert de groei van goede darmflora, remt chronische darminfecties, herstelt beschadigd DNA van de darmcel en vermindert de kans op het ontstaan van darmkanker.

Vezels geven ook een verzadigd gevoel na een maaltijd. Daarnaast helpen vezels bij het verlagen van het cholesterol en het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Vezels zijn de sleutel bij het verhelpen van obstipatie, mits daar voldoende bij wordt gedronken. Afval stoffen worden zo sneller afgevoerd.

 

De meeste voeding bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, maar heeft vaak meer van de ene soort dan van de andere. Beide zijn onmisbaar voor onze gezondheid. 

 

Handig vezels binnenkrijgen:

 • Eet veel groenten. Groenten bestaan voor 40 tot 60% uit voedingsvezels.
 • Fruit is een prima snack. Vezelrijke vruchten zijn onder andere peren, appels en bessen.
 • Vervang de geraffineerde granen in je dieet door volkorengranen. Probeer, naast havermout of bruine rijst eens: Amarant, Sorghum, Boekweit, Quinoa.
 • Eet fruit en groente in de oorspronkelijke vorm in plaats van er sap van maken
 • Zaden en noten zijn zeer rijk aan vezels, en zijn ideaal als snack of om in recepten te gebruiken.
 • Schil de appels, komkommers en zoete aardappels niet, Als je fruit en groenten schilt, haal je vaak de helft van de vezels weg.
 • Oervoeding is vezelrijk al tienduizenden jaren eten we groente, fruit en zaden/noten, we zijn er dus genetisch voor en door gemaakt.

 

Zeer vezelrijk zijn: Chiazaad, cacao, lijnzaad, pruimen, linzen, kokosnoot, amandelen, (gerst, tarwe, spelt) haver, vijgen, pistache, paranoten, bonen(bruin), walnoot, aalbes, avocado’s.

20e maart-tip

Aandacht maakt alles…….. en liever en gelukkiger en tevredener en veel meer .

Kies je eigen tekst, bijvoorbeeld:

 • Ik ben gelukkig
 • Ik ben tevreden
 • Ik ben ontspannen
 • Ik ben vol vertrouwen
 • Ik houd van mezelf
 • Ik ben lief
 • Ik ben goed in mijn werk
 • Ik ben goed zoals ik ben!

 

Met een white-board-marker schrijf je deze tekst bijvoorbeeld op je spiegel in de badkamer.

Elke keer dat je jouw tekst ziet, aai je lief en zachtjes 6x over je favoriete hand en zeg je je gekozen tekst 3x hardop.

Het zou prachtig zijn als je dit minimaal 2x per dag kunt doen.

Het kost weinig tijd, alleen jouw waardevolle aandacht.

Neem elke week een nieuwe zin die bij je past.

Zondag, water en aarde

Vandaag lekker met spierpijn wakker geworden, want gisteren heb ik boven mijn hoofd gewerkt om mijn plafond van mijn nieuwe praktijk erin te schieten. Ik blijf nog even liggen voor diepe buikademhaling met veel uitademing en automatische inademing. Dan een grote boodschap, tandenpoetsen en in mn bikini naar t water(zie filmpje). Als ik uit de gracht kom, zo rood als een kreeft, beweeg ik mijzelf warm. Springen, trappelen, stompen, squatten, knieheffen enzo. Ik klop mijn onderbenen, bovenbenen, billen, onderrug en bovenarmen voor de doorstroom van energie. Dan een heerlijke warme douche.

Voor de spiegel staand, aai ik zachtjes over mijn linkerhand en zeg hardop een paar keer mijn zin: “ik ben tevreden”. Ik kleed me aan en krijg heel lief van mij dochter een “tuinthee’ ze heeft tijm en munt voor mijn thee geplukt. Gezellig aan de eettafel bespreken we het plan voor vandaag. We krijgen visite, super gezellig! Eerst het huis opruimen! Soep maken….

Als de visite weer naar huis is, na t avondeten, lees ik eerst gezellig mijn dochter voor en drink dan een kop kruidenthee op de bank met mijn man en zoon. We kijken een aflevering van een serie. Voor ik ga slapen lees ik nog 3x mijn zin hardop voor tijdens het aaien over mijn hand. Vandaag ben ik tevreden met de hoeveelheid vezels die ik heb genomen. Ik heb ze niet geteld, maar ik heb er goed op gelet! (o.a. peer en appel met schil gegeten). Ik neem een magnesium capsule voor een betere nachtrust en voor goed herstel van mijn spieren. Want morgen ga ik weer klussen aan mijn praktijk. De planning is om op 24 april de praktijk klaar te hebben!

22e maart-tip

Doe mij maar een toetje als voorgerecht!

Toetjes, je kent ze wel, zoet! zoals: fruit, chocolade, vla, yoghurt, ijs, pap, noem maar op.

 

Je diner, bestaat vaak uit eiwitten, vetten en langzame koolhydraten. Je diner verteert vaak niet zo snel als je zoete toetje. Maar omdat je toetje in de ‘verteringsfile’ staat, kan je toetje niet goed verteren en gaat het gisten.

Als je hier last van hebt, voel je je erg zwaar of opgeblazen, en je kunt last hebben van boeren, maagzuur, buikpijn en/of harde scheten. Bij gisting ontstaan er gassen. Deze gassen kunnen gifstoffen bevatten die makkelijk in je bloed opgenomen kunnen worden en je gezondheid ondermijnen.

 

Kies dus als voorgerecht je toetje.

Of kies voor één hapje toetje, alleen voor de smaak.

Neem je toetje 1-2 uur na je hoofdmaaltijd.

Kies fruit in de ochtend of middag als tussendoortje.

Neem je toch een toetje? Neem iets waar je heeeeel vaak op moet kauwen.

 

Geniet er in ieder geval goed van!

23e maart-tip

Wordt een kreeft met een soepele en stevige huid!

Onderhuids zijn wij een soort ‘vuilstortplaats’. Als je lever het even te druk heeft, worden de afvalstoffen in plaats van ontmanteld en afgevoerd, opgeslagen. Ze worden opgeslagen ver weg van al onze belangrijke organen. Dit is dus in ons bindweefsel, bijvoorbeeld onder de huid. Hier zorgt het voor verstijving van ons hele lichaam. Je krijgt rimpels, laaggradige ontstekingen, en bewegingsbeperkingen.

Door je huid los t maken komen de afvalstofjes los. En kan je ze weer aanbieden aan je lever om te ze te verwerken. Doe dit op een rustig relaxmoment. Je kunt dit doen door o.a. te bewegen, rekken en strekken, yoga en massage toe te passen.

In combinatie bijvoorbeeld met je huid borstelen met een stevige borstel. Je kunt kiezen voor droog borstelen en dan douchen, of onder de douche borstelen. Ik raad je aan om te starten met borstelen onder de douche.

Je stimuleert je huiddoorbloeding, je voert afvalstoffen af en je huid wordt er soepel en stevig van. Druk niet te hard op de borstel. Hele dunne huid; zoals je gezicht en je tepels kun je beter niet borstelen. Je voelt je als nieuw!

Leuke bijkomstigheid is dat, als je daarna koud afdoucht, dit veel minder koud aanvoelt.

24e maart-tip

Melk, niet zo goed voor elk.

Melk is voor kalfjes. Net als moedermelk voor moeders is, oh nee, ván moeders.

Lactose:

Als je geboren wordt is je lichaam helemaal klaar voor het leven op moedermelk. Je neemt alle gezonde stoffen eruit op en groeit als kool. Zo kun je lactose (melksuiker) afbreken met het lactase enzym tot glucose, voor je energie. Je lichaam maakt lactase aan. Maar zodra we van de borst af zijn, is de aanmaak van lactase niet meer nodig. Velen van ons kunnen dus niet meer lactose afbreken tot glucose. Drink of een je toch lactose dan gaat deze in je darmen gisten. Dit heeft darmontstekingen, buikpijn, winden, diarree, huid- en longproblemen (eczeem, acne en astma) tot gevolg. Dit geldt niet alleen voor melk, maar voor alle melkproducten (dit geldt iets minder voor yoghurts).

Uitonderzoek blijkt dat mensen met een Aziatische of Afrikaanse roots, vaker last hebben van lactose.

Geitenmelk als alternatief:

Geitenmelk is veel lichter te verteren dan koemelk, zo zijn bijvoorbeeld de vetdeeltjes in geitenmelk kleiner. En bevat geitenmelk net als moedermelk caseïne (melkeiwit) van het type A2. Koemelk bevat bijna altijd A1caseïne (behalve Jersey-koeien).

Het blijkt dat voedingsstoffen uit geitenmelk gemakkelijker door het lichaam opgenomen kunnen worden, zoals mineralen, waaronder calcium. Schapenmelk en paardenmelk lijken erg op geitenmelk, maar hier is minder onderzoek naar gedaan.

 

Sommige kinderen/mensen zijn allergisch voor koemelk. Sommigen willen uit principe geen melk drinken, bijvoorbeeld vegetariërs. Anderen zijn intolerant, zoals hierboven beschreven. Weer anderen kiezen vanwege antibiotica, bestrijdingsmiddelen en hormonen in koemelk, liever iets anders.

 

Vervangers voor melk zijn:

Water, havermelk/haverdrink, amandelmelk/amandeldrink, kokosmelk/kokosdrink, rijstmelk/rijstdrink en nog meer zoals cashew-, hazelnoot-, macadamia-, of hennepmelk/drink.

Let op: Er wordt vaak suiker toegevoegd om de smaak en textuur te versterken. Houd je aan ongezoete soorten zonder smaakjes en vermijd merken die suiker als een van de eerste drie ingrediënten noemen.

 

Ik laat de sojamelk weg, omdat ik niet denk dat dit een gezond alternatief is.

 

Denk niet dat je door de melk te vervangen tekorten zult oplopen! Mogelijk heb je minder last van osteoporose en ontstekingen zonder melk.

 

25e maart-tip

Koud (af)douchen; een APK-tje voor je lichaam.

Blootstelling aan kou heeft een gunstig effect op je gezondheid en op je stemming.

 Voordelen van koud (af)douchen:

 • Er wordt een hormoon aangemaakt dat de aderwanden elastisch en sterk maakt.
 • Vanaf 30 seconden koud douchen maakt je lichaam extra witte bloedcellen aan die je immuunsysteem versterken tegen ontstekingen en infecties.
 • Het is goed voor je hart en het kan hoge bloeddruk verlagen.
 • Dit kan leiden tot minder klachten bij ontstekingsziektes en immuunziektes zoals artritis, reuma, sarcoïdose, MS, Zieke van Lyme, Ziekte van Crohn, griep, kanker, fybromyalgie, allergieën enz.
 • Er ontstaat een verbeterde doorbloeding in je hele lichaam,
 • Goed voor een dosis energie, voor je stemming en je zelfvertrouwen, voor glanzend haar en een strakke huid.
 • Je hebt minder koude handen en voeten.
 • Je maakt bruin vet aan, dit houdt je warm en je verbrandt veel vet via dit bruine vet.

 

! Bij hartklachten, bij aderverkalking en kans op aderverkalking bouw je de kou zeer! langzaam op!!! 

De oefening: Douche warm, zoals je altijd doet. Begin dan – met de warme douche nog aan- ademhalingsoefeningen te doen. Adem in en verleng je uitademing. Diep in en uitademing goed verlengen. Herhaal dit ongeveer 1 minuut, tussen de 6 en 10 ademhalingen. Zet de douch dan koud. Natuurlijk ga je sneller ademen en schrik je van de kou. De kunst is: ga weer rustig ademen! Controleer je ademhaling, onder de koude douche. Het moment dat je merkt dat je jouw ademhaling onder controle hebt, voelt de kou ook anders aan.

 

Houd de koude douche vervolgens 30-60 seconden vol. Je kunt ze tellen.

Je mag t zo lang doen als je wil, je lichaam geeft aan als t genoeg is.

 

Opbouw trucjes: Als je moeite hebt om de douche in 1 keer op koud te zetten, dan kun je hem gerust in 2 of 3 stappen koud zetten. Ook kun je beginnen met je voeten onder de koude straal te houden, dan je handen en je armen en zo verder op te bouwen tot je met je hele lijf onder de koude douche staat.

Lukt het niet om te ontspannen met ademhalingsoefeningen, probeer dan een andere truc; wrijven. Je kunt de koude douchestraal ‘begeleiden’ met je handen. Masseer en wrijf over je armen en benen als het koude water eroverheen gaat.

27e maart-tip

Hatsjoe, sorry, dat was mijn darm!

Jeukende tranende ogen? Veel niezen? Continu een snotneus? Je lichaam wil ergens vanaf, nl; Dingetjes uit de lucht!

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. Pollen zijn het stuifmeel van bijvoorbeeld bomen, grassen of kruiden.

In het voorjaar zitten er vooral boompollen in de lucht. Eind mei en begin juni komen de graspollen tot een piek. In het najaar zijn het meer de kruiden zoals zuring, ganzenvoet, bijvoet, weegbree en brandnetel die hun pollen rijkelijk verspreiden via de lucht.

Verstoring in de darmflora kan mogelijk zorgen voor hooikoorts. In je darm wordt je immuunsysteem getraind. Bij hooikoorts reageer jij door je immuunsysteem op de pollen.

 

Tips bij hooikoorts:

 • Sommige mensen worden gevoeliger voor hooikoorts als ze veel voeding eten die rijk is aan histamine. Zoals: oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, chocolade, rode wijn en bier (alcohol in het algemeen),tomaat, spinazie, avocado, kiwi en aardbeien en meer.
 • Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en noten, zodat de darmflora in balans kan komen.
 • Verbeter je vitamine D-status en je zink-status.
 • Rauwe honing en bijenpollen van een imker uit de streek.
 • Een natuurlijk antihistaminicum zit in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.
 • Supplementen tegen hooikoorts: probiotica, omega 3, Zwavel in de vorm van MSM, kurkuma (curcumine).
 • Je kunt ook dynamische tape op de rug gebruiken of acupunctuur/ acupressuur.
 • Maar als je darmgezondheid niet optimaal is, kun je op zoek gaan naar de oorzaak, en deze aanpakken via bijvoorbeeld een darmtherapeut.

 Kruisreacties: De pollen van bomen, gras en kruiden lijken vaak op allergenen in groenten en fruit. Je kunt dus ook hierop reageren, het hele jaar door! Voorbeelden:

 • Berk (en boompollen in het algemeen):Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel.
 • Graspollen:Aardappel, ananas, appel, banaan, erwten, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selderij, soja, tomaat, wortel.

Meestal gaat hooikoorts niet vanzelf over. Je kunt hooikoorts zien al een cry-for-help. Je bent niet in topvorm, doe er iets aan! Denk hierbij aan je darmgezondheid. Darmen zijn je wortels, jij bent de boom.

Gezonde wortels, gezonde boom.

 

28e maart-tip

Zondag is geen alledaagse dag!

Vandaag is het weer zondag. Zoals deze maand geef ik op zondag een kort verslag van mijn dag met daarin een aantal tips die ik toepas.

Vanmorgen werd ik wakker met de zon in mijn bed.

Mijn man maakte een kopje thee (van gedroogde kamille) en ik lag lekker te liggen in mijn bed. Toen onze hond haar nieuwe natgekwijlde speeltje in mijn oor duwde, stond ik toch maar op. Toen heb ik m’n grote boodschap gedaan en vergeten tanden te poetsen en vergeten mn dikke darm te masseren op m’n arm. Ik zag ‘Ik ben tevreden’ op de spiegel staan, en heb dat netjes tegen mijzelf gezegd tijdens het aaien van mijn onderarm. (ik bedenk mij nu dat ik vanavond lekker een nieuwe uitspraak op de spiegel ga schrijven, ’ik ben gezond of ik ben lief, sportief, creatief, ontspannen’, hmm ik weet t nog niet)

Zondag is geen alledaagse dag.  Ook daarom trek ik mijn bikini aan op 28 maart, adem vaak lekker diep en zwem wat heen en weer in de gracht. Het water is duidelijk iets minder koud geworden! Als ik daarna weer binnen ben, zet ik een lekker powernummer op in de badkamer. Gelukkig kan niemand mij zien. Ik sta (in bikini) te knieheffen, te squatten en te springen om lekker warm te worden vanbinnen, verwijl mijn huid knalrood en ijskoud is. Na een paar minuten voel ik geen kou meer en klop ik mijn benen en billen, buik, rug en armen; de energie stroomt! Nu lekker warm onder de douche, het grachtwater afspoelen. Half afgedroogd, wrijf ik mijzelf in met vochtig gemaakt Himalaya-zout (blok), want ik geloof in de Wateraap theorie.  Aangekleed zit ik te genieten van mijn thee (in een dubbelwandig kopje), speciaal gemaakt door mijn man.

Om 11 uur rijd ik naar mijn broer en zijn gezin. We hebben heerlijke knalgroene spinaziesoep gegeten, en zelfgemaakte salade. Ik heb extra soep gekregen en geen brood genomen. Dit voelde als een fijne oplossing.

Nu ik dit schrijf besef ik mij dat maart binnenkort ten einde is. Ik zal nog een paar top-blogs schrijven, beloofd! Alleen niet over koffie……

29e maart-tip

Zit er ook in jou een wateraap?

Onze huid vindt het fijn om om in contact met zout en mineralen te zijn. Onderstaande theorie kan mogelijk voor een bijzonder inzicht zorgen.

De wateraaptheorie in het kort:

Wij, de mens, heette toen nog niet homosapiens, maar was een aap die leefde bij het water. Door omstandigheden, belandden we op een eiland en de zeespiegel steeg heel snel. Het water kwam zo hoog dat alles wat groeide op het eiland doodging, en de aap kon alleen maar zijn voedsel uit zee halen. Het water kwam zo hoog dat de apen bijna de gehele dag in het ondiepe water leefden.

Onderzoek toont aan dat de aap eerst rechtop ging lopen, Het 2-benige loopmoment van de huidige apen is als ze door waterwaden. En daarna zijn de hersenen gaan groeien. Hersenen hebben veel vetten nodig om te groeien, deze vind je in veel verschillende soorten zeevoedsel. We hebben ook zwemvliezen ontwikkeld. Onze baby’s zinken niet, die van apen en andere dieren wel. Onze vacht is net als bij de walvis vervangen door onderhuidsvet om ons warm te houden. (dit is niet te vergelijken met coronakilo’s-vet). Zo zijn er meer aanwijzingen, maar om kort te blijven….

Zo is de aap verandert in de mens. Maar wij hebben nog steeds speciale behoeftes die door deze water-evolutie zijn ontstaan. Er zijn er velen, maar hier ga ik in op zout en onze huid. Onze huid kan erg goed omgaan met zeewater, we kunnen en mineralen uit opnemen, onze vochtregulatie in onze huid wordt beter. Zout werkt antibacterieel en je kunt het ook als deodorant gebruiken. Mensen met huidproblemen (bijv. acne) hebben vaak baat bij zout op de huid of in bad.  Je kunt ook scrubben met zout, het tegen roos gebruiken en er mee tandenpoetsen (bijv Saline van Weleda).

Je huid ermee insmeren: Je kunt een stuk zout nemen, bijvoorbeeld Himalaya-zout. Je maakt dit vochtig en dit zoute vocht wrijf je met je handen op je huid. Bij mij kriebelt het eerst een beetje als mijn huid opdroogt en daarna voelt mijn huid heerlijk zacht. Ik doe t ook op mijn gezicht, maar niet iedere dag. 

30e maart-tip

Paardenbloem, gezond onkruid.

Heerlijke lekkere onkruidsalade of -soep?

 

Deze vroege lenteplant bevat bijzonder veel gezonde voedingsstoffen. Ze werd al in de 7e eeuw gebruikt door de Chinezen als medicijn tegen gal- en leverziekten. In de 11e-12e eeuw ontdekten ook de Arabieren de geneeskrachtige werking van paardenbloemen en -bladeren.

 

Voedingsstoffen in de paardenbloem:

Het paardenbloemblad zitten behalve antioxidanten ook nog de vitaminen A, B1, B2, C, E, en choline en carotenoïden en mineralen: ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, zink, silicium, fosfor en koper. De bladeren bevatten meer betacaroteen dan wortelen.

De paardenbloemwortel bevat veel bitterstoffen en vetzuren. Verder zitten er nog meer goede plantenstoffen in a.o. flavonoïden.

 

De bitterstoffen zetten onze spijsvertering aan tot werken. Er wordt meer maagsap aangemaakt en de lever, één van de grootste reinigende organen van ons lichaam, gaat er harder door aan de slag.

 

De paardenbloem versterkt de werking van de lever. Maar als afvalstoffen door de lever sneller worden afgebroken, krijgen de nieren het ook zwaarder te verduren. Bijzonder is dat de paardenbloem ook de nieren stimuleert bij het afvoeren van afvalstoffen.

Bij hooikoorts: Bij hooikoorts helpt de paardenbloembladeren de lever met de afbraak van de overtollige histamine en verlaagt ook het histaminegehalte in het lichaam. Daarnaast werkt paardenbloem ontstekingsremmend, wat bijdraagt aan het kalmeren van de hooikoortsklachten.

 

Ontstekingsremmend: Paardenbloem is een van de krachtigste planten om gewrichtspijn en pijnlijke spieren te verlichten, omdat het ontstekingsremmend is. Wanneer je bloemen in olie trekt en dit op spieren en gewrichten wrijft, treedt er verlichting van de klachten op.

 

De toepassing is simpel:

De bladeren van de paardenbloem bevatten de meeste voedingsstoffen in de vroege lente, voor de bloei; daarna gaat alle energie naar de bloemen en worden de bladeren bitter en droog.

De bladeren kunnen worden gekookt of rauw worden gegeten in bijvoorbeeld soep of salade. Meestal worden de jonge bladeren en ongeopende knoppen rauw gegeten in salades, terwijl oudere bladeren worden gekookt, maar die zijn meestal niet echt smakelijk. Onbewerkte bladeren hebben een licht bittere smaak. Om die smaak te temperen kun je ze 20/30 seconden blancheren.

Kruidenazijn: Doe wat paardenbloem gedurende 4 weken in appelazijn. Filter het dan en bewaar het op een donkere plek (maximaal 12 maanden). Je kunt de azijn over salades doen of als verkwikkende tonic gebruiken door het te mixen met water.

31e maart-tip

De goedkoopste supergezonde groente, maar … neem wel uw handschoenen mee!

Eindelijk de brandnetel! Eindelijk zie ik de blaadjes boven de grond komen, ik heb er lang op gewacht! De detoxer, bij uitstek geschikt voor je voorjaarsschoonmaak in je lichaam. Voor lente in je lijf, om frisser, schoner en fleuriger te worden!

Brandnetel staat bekend om zijn reinigende werking. Het is rijk aan mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium en ondersteunt o.a. de lever- en nierenergie en bot- en bindweefsel opbouw (fascia en huidcollageen).

Het is te gebruiken als thee, maar ook als groente in bijvoorbeeld een groentesoep. Je kunt er ook supplementen en extracten van kopen. Vroeger werden ze gebruikt tegen ischias, reumatische klachten, ijzertekort, circulatiestoornissen, bloedzuivering, hoge bloeddruk en tegen bloedsuikerschommelingen. Brandnetels golden in oude tijden als tonicum voor het hele lichaam.

En nog steeds is de brandnetel een zeer gezonde keuze, en GOEDKOOP! Je vindt ze bijna overal in Nederland.

De bladeren worden in de voeding gebruikt vanwege de aanzienlijke hoeveelheden caroteen, silicium, vitamine C, vitamine K, kalium en calcium. Brandnetelbladeren bevatten ongeveer net zo veel caroteen als in spinazie en andere greens. 

Het beste moment om te oogsten is als de jonge scheuten niet langer dan 5 tot 10 cm zijn. Verzamel brandneteltoppen op een schone plek, ver verwijderd van autoverkeer en honden. De bladeren worden in de loop van de zomer taai en bitter van smaak. Draag handschoenen en knip de brandnetels af met een schaar. In de loop van de zomer groeit het blad weer aan waarvan je weer kunt oogsten.

Door de brandnetels te weken of te koken in water worden de bijtende chemische stoffen uit de plant verwijderd. Zodra deze brandharen zijn verwijderd, kan de plant worden verwerkt en gegeten zonder het prikgevaar.
Brandnetel is te gebruiken als groente in bijvoorbeeld een groentesoep, maar ook als thee. Laat voor je kopje brandnetelthee brandnetelbladeren in de zon drogen, of zet thee van de verse bladeren. Ik doe er vaak munt of tijm door, omdat ik liever iets meer smaak aan mijn thee geef. De geur van brandnetels is te vergelijken met spinazie wanneer het gekookt wordt (groene geur).

Meer toepassingen:

Brandnetel heeft pijnstillende, ontstekingsremmend effecten en kan hooikoortsklachten verminderen. Ze geeft een stofwisselingsstimulans. Brandnetel heeft eveneens een urinezuurafdrijvende werking belangrijk bij jicht-klachten. En wordt gebruikt bij huidontsteking, netelroos, eczeem, psoriasis, allergische huidaandoeningen, wonden en zweren. Het vermindert snel de roodheid en de jeuk van de huid.